Mobilne push notifikacije
Post Format

Koliko su važne push notifikacije u mobilnom marketingu?

Ostavi komentar

Ono što mnoge potrošače prilično izluđuje jeste prevelika agresivnost kompanija u marketinškoj komunikaciji. Reklame nas prate na svakom koraku i sve je manje prostora u urbanom životnom okruženju odakle nas marketari ne napadaju. Takvim pristupom često dolazi do kontra efekta i baš zbog te agresivnosti mnogi potrošači nikada neće kupiti proizvod previše agresivnog oglašivača. Ovakav pristup marketingu je stvorio novu vrstu fobije „advertofobiju“.

Advertophobia

Advertofobija nas tera da menjamo kanal kada krenu reklame u sred filma, da ignorišemo banere na sajtovima, da cepamo i bacamo promotivne letke u našim poštanskim sandučićima i da okrećemo glavu kada iz autobusa vidimo bilborde. Ova fobija se jedino može pobediti kreativnišću, slanjem relevantnih poruka i iniciranjem dvosmerne komunikacije.
Ovakav vid marketinga u kome se promotivne poruke „guraju“ ka potrošačima se naziva PUSH marketing. Pored njega postoji i tzv. PULL marketing koji je mnogo uspešniji, ali i prilično komplikovaniji za realizaciju. Kao i kod drugih tipova marketinga, tako i kod mobilnog marketinga posoji PUSH kao taktika koja se primenjuje sa više ili manje uspeha.

Kod mobilnog marketinga, PUSH marketing je moguće realizovati isključivo uz neku vrstu saglasnosti krajnjeg potrošača (ili bi barem tako trebalo da bude). U pitanju je tehnologija gde korisnik zahteva automatsko primanje infomracija koje su za njega od značaja.

Do not push!

PUSH mobilni marketing kroz istoriju

Sve je krenulo pre više od 15 godina kao push message marketing, gde su se korisnici prijavljivali za primanje SMS vesti o promenama na berzi akcija, vesti iz određene kategorije informacija (kultura, politika, vremenska prognoza itd), vesti o trenutnoj promeni rezultata na sportskim događajima, dnevni horoskop, razni podsetnici itd. Ova vrsta PUSH marketinga je kreirana u vidu SMS komunikacije i od sredine 90-ih godina prošlog veka idalje postoji u tom istom obliku. Kasnije je evoluirala u SMS bulk (SMS newsletter), odnosno SMS marketing.

PUSH notifikacije kroz mobilne aplikacije

Razvojem tehnologije i pojavom smart mobilnih uređaja, mobilni PUSH marketing je dobio potpuno novu, višu tehnološku dimenziju. Sada je moguće primati PUSH notifikacije kroz same mobilne aplikacije. Ovo je potpuno nov i znatno viši nivo komunikacije između brendova i potrošača, jer su najbolji i najlojaniji potrošači neposrednije i direktnije povezani sa svojim omiljenim brendovima, bilo kada i bilo gde – putem native brendirane mobilne aplikacije. Tako je nastala PUSH revolucija u mobilnom marketingu.
Ovu blagodet direktne komunikacije sa korisnicima mobilne aplikacije mogu da koriste svi oni koji imaju mobilnu aplikaciju (i korisnike koji su je instalirali), samo je potrebno i igrati fer, biti umeren i plasirati informacije koje su najrelevantnije moguće za krajnjeg korisnika.
Inače, postojanje mogućnosti korišćenja PUSH notifikacija u mobilnim aplikacijama je jedan od najjačih argumenata u korist native aplikacija u (sve manje) aktuelnoj polemici da li su bolje native ili web mobilne aplikacije. Na žalost, mobilne aplikacije koje nisu pravljene kao nativeili kao hibridne, već se zasnivaju isključivo na web-u idalje nemaju potpunu tehnološku mogućnost da koriste push notifikacije sa punim skupom funkcionalnosti. Međutim, i tu postoje određeni pomaci i promene. Već sada postoji Mozillin API za Web Notifications, kao i sličan Google API, kao i nedavna vest da Facebook i Google zajedno rade na omogućavanju slanja Facebook push notifikacija za korisnike koji mu pristupaju preko browsera.
Upravo je ovo do sada bio jedan od ključnih razloga zašto se app publisheri kojima je PUSH jako bitan idalje odlučuju za kreiranje native ili hibridne mobilne aplikacije.

Zašto koristiti PUSH notifikacije?

Nakon teške muke koju ste uložil za optimizaciju mobilne aplikacije da se bolje rangira pri pretrazi na marketu, a sve u cilju uticanja na svest korisnika da instalira baš vašu aplikaciju, potrebno je uložiti i dodatni napor za osmišljavanje načina kako da motivišete korisnika da u aplikaciji provede što više vremena, kao i da je što češće koristi (user retention).
Ukoliko nisu pronašli odgovarajući motiv koji bi ih naterao da nastave da koriste vašu aplikaciju, velika većina korisnika će je obrisati u prvih mesec dana nakon instalacije. Mnogi korisnici će već samo dan nakon instaliranja vaše aplikacije zaboraviti da su juče instalirali novu aplikaciju. U zavisnosti od tipa mobilne aplikacije, postoje brojne tehnike koje su nam dostupne za zadržavanje korsinika, a upravo PUSH notifikacije su među najuspešnijim. PUSH notifikacije će korinike vaše aplikacije podsećati da je ona idalje tu, instalirana na njihovim mobilnim uređajima.

Uticaj korišćenja push notofikacija u životnom veku mobilne aplikacije

Kako koristiti PUSH notifikacije?

Ključ uspega leži u tome da ne smete da spamujete vaše korisnike, već da šaljete kratke i veoma relevantne poruke sa jasnim pozivom za aktivaciju. Takođe, veoma bitan faktor je frekvencija slanja PUSH notifikacija, odnosno pronalaženja idealnog balansa između količine i učestalosti slanja informacija kako bi korinici mobilne aplikacije idalje ostali zainteresovani za njeno korišćenje.
Ono što bi trebalo da bude obavezno jeste davanje mogućnosti korisnicima da se sami prijave za primanje PUSH notifikacija od strane vaše aplikacije i izbegavanje pretpostavke da oni to “po defaultu” žele tako što ćete im u opcijama aplikacije sistemski chekirati tu prijavu na notifikacije.
Koliko često slati? To najviše zavisi od svrhe i contenta vaše aplikacije. Možda dva put nedeljno, možda jednom mesečno, to je nešto što sami određujete. Ono što bi svakako trebalo jeste da najpre testirate na malom uzorku svojih korisnika, i to ne samo frekvenciju slanja, već i različititekstualne sadržaje same PUSH notifikacije.
Kao i kod slanja email newsletter-a, poželjno je da bazu vaših korisnika najpre segmentirate po različitim kriterijumima (socio-demografija, behavioralne statistike, geo-targetiranje itd.), te da različitim grupama korisnika, šaljete različite tipove notifikacija. Ne zanima svakoga apsolutno sve što imate da kažete, i na ovaj način možete lako izazvati gnev kod korisnika i naterati ga ode na “Uninstall” dugme čime ga najverovatnije gubite zauvek.

Zloupotreba i loše korišćenje PUSH funkcionalnosti

Svedoci smo da se mnoge među najpopularnijim mobilnim aplikacijama regionalnih news publishera idalje ne ophode sa punom pažnjom prema PUSH notifikacijama. Notifikacije se često šalju bez ikakvog plana i strategije, pri čemu je jedini cilj povećanje posete, odnosno broja sesija korišćenja mobilne aplikacije. Te brojke su bitne da bi se istakle u njihovim media kitovima, kako bi se oglašivači lakše odlučili za kupovinu oglasnog prostora na njihovim mobilnim aplikacijama.
Većina news publishera po “default-u” odmah prijavi korisnika za primanje svih PUSH notifikacija zajedno sa instaliranjem same aplikacije. Neki od njih to iskomuniciraju korisniku prilikom prvog lansiranja aplikacije i daju mu mogućnost da se odmah odjavi, dok oni sa najvećom posetom ostave korisniku da sam traži po aplikaciji gde se notifikacije isključuju. Mnogi korisnici ni ne znaju šta je to što im zvrnda i po 10 puta na dan i to često zna da ih razočara jer u jurnjavi za što većom posetom publisheri često nemaju milosti, već beskompromisno spamuju.
Koliko su korisnika zbog takvog ophođenja izgubili nikada nećemo saznati, ali ono što znamo je da PUSH notifikacije povećavaju broj sesija korišćenja mobilne aplikacije i do 50%. Ipak, možemo da budemo sigurni da ovo nije način na koji treba koristiti potencijale PUSH notifikacija.

Za koju mobilnu aplikaciju koju vi koristite smatrate da na odgovarajući način koristi push notifikacije?

Meni se dopada kako to rade ljudi koji vode N1 info.

Tekst originalno objavljen na portalu Netokracija.

Da li želite nove tekstove u vašem inboksu?

Zanima vas mobilni marketing i mobilne tehnologije? Prijavite se na mailing listu i svake nedelje čeka vas podsetnik za novi tekst sa ovog sajta.

Uspešno ste se prijavili!

Ostavi komentar

Obavezna polja su označena *.