Growth
Post Format

Mobile Growth Hacking: Siguran put do uspeha vaše mobilne aplikacije

Ostavi komentar

Neki od najuspešnijih globalnih biznisa današnjice (kao što su Uber, AirBnb, Hotel Tonight itd.) zasnivaju svoje poslovanje na mobilnim aplikacijama. Puno je onih koji bi želeli ili koji pokušavaju da krenu njihovim putem: Kreirati biznis model koji će uz primenu „Growth hacking“ metodologije za kratko vreme doneti ogroman broj lojalnih korisnika uz minimalna ulaganja.

Mobile growthMeđutim, kada želite da kreirate mobilnu aplikaciju nije dovoljno samo da imate dobru ideju i tim programera koji će od vaše ideje napraviti Android ili iOS aplikaciju. Za uspeh mobilne aplikacije (ma kakav god bio biznis model iza nje), potrebno je mnogo više od ideje i mobile developera. Potrebni su vam lojalni i aktivni korisnici, a da bi do njih došli potrebno je osmisliti što bolji samoodrživi model rasta vaše mobilne aplikacije. Koliko god to vama nemoguće zvučalo, potrebno je osmisliti „perpetuum mobile“ – savršenu mašineriju koja funkcioniše tako da donosi puno, a da ne troši ništa.

Da bi mobilna aplikacija ostvarila stalan rast (mobile growth) potrebno je formirati cikličan proces koji rezultira time da na kraju vaši postojeći korisnici sami preporučuju ili pozivaju svoje prijatelje da se pridruže, te da i oni počnu da koriste vašu aplikaciju. U nastavku je ukratko predstavljena svaka od ovih faza, kao i njihova važnost u čitavom procesu.

Capture 

Kreiranje svesti o mobilnoj aplikaciji

Prvi korak u čitavom procesu je kreiranje svesti o aplikaciji, odnosno o proizvodu, usluzi ili benefitima koje mobilna aplikacija pruža potencijalnim korisnicima. Nekad se ti benefiti ogledaju u uštedi novca ili vremena, a nekad je to neki drugi added-value koji mobilna aplikacija donosi.

Svest se kreira kroz strategiju promocije mobilne aplikacije. To su sve one aktivnosti, odnosno krv, suze i znoj koje ćete prolili da bi ljudi saznali za vašu aplikaciju (oglašavanje, gerila marketing, newsltetteri, aktivnosti na društvenim mrežima, promocija u offline marketing kanalima itd.).

Trenutno postoji preko 3 miliona mobilnih aplikacija na Google Play-u i Apple App Store-u i skoro još milion na Amazonovom i Windows Phone marketu. Skoro 50 hiljada novih mobilnih aplikacija mesečno ugleda svetlost dana. Pored toga što je konkurencija u svakoj kategoriji i mikro-niši ogromna (kvantitativno, ne i kvalitativno), činjenica da prosečan korisnik smartphone-a u toku jednog meseca koristi svega 26 različitih aplikacija ne uliva veliku nadu da će se neko odlučiti baš za vašu aplikaciju. Međutim, to ne treba da vas obeshrabri, već naprotiv, da vas motiviše da uz kvalitetnu aplikaciju i “Mobile Growth” metodologiju postavite nove standarde uspeha u svojoj mikro-niši.

Cilj ove faze i glavno pitanje koje se postavlja je: na koji način će ljudi doći do stranice vaše mobilne aplikacije na Google Play-u ili App Store-u kako bi je downloadovali, a zatim i instalirali? Postoji zaista veliki broj različitih kanala i načina kako da kreirate svest o vašoj aplikaciji, te da navedete ljude da razmisle o tome da je baš vaša aplikacija ono što njima treba. Ovaj blog se jednim delom bavi i tom tematikom oko mobilnih aplikacija, a ono što svakako možete da očekujete su novi članci koji će govoriti o toj specifičnoj temi.

AB Testiranje

Veoma je bitno da vremenom eksperimentišete sa što većim brojem različitih kanala i načinima kreiranja svesti oko vaše aplikacije. Kroz odgovarajuće merenje ćete doći do kvalitativnih zaključaka šta za vas „radi“ bolje, a šta lošije, te ćete uz pomoć toga moći da unapredite i usavršite ovaj deo procesa. Možda je to oglašavanje, community management na društvenim mrežama ili nešto treće, možda je to kombinacija različitih kanala… Svakako nećete znati pre nego što pokušate. Cilj je jasan: izvući maksimum povrataka uloženih investicija kroz odgovarajući miks taktika i dovesti što veći broj novih korisnika do Google Play ili Apple App Store stranice gde se nalazi vaša mobilna aplikacija.

Download mobilne aplikacije

Drugi korak je download i instalacija vaše mobilne aplikacije. U najboljem slučaju, svaki download je došao kao rezultat dobro urađenog posla u prethodnoj fazi, odnosno kao posledica toga da ste potencijalnom korisniku na neki način uspešno podigli svest o benefitima koje pruža vaša mobilna aplikacija.

Međutim, već tu mogu da krenu prvi neplanirani problemi. Recimo, korisnik u tom trenutku nema dovoljno mesta na telefonu da bi mogao da downloaduje i instalira vašu aplikaciju do kraja. U zavisnosti od urgentnosti i intenziteta njegovih trenutnih potreba, velika je verovatnoća da ga gubite zauvek. Ili npr. korisnik pogrešno shvati ili mu se ne dopadne samo jedna sa spiska permisija koje se dodeljuju aplikaciji prilikom instalacije. Gubite ga zauvek i ostajete u njegovom lošem sećanju. Tu mogu da se jave i brojni drugi problemi korisničke percepcije, od toga da se korisniku ne dopadne kako izgleda ikonica aplikacije, do toga da mu je zbog slabije internet konekcije emitovanje promo videa vaše aplikacije totalno zakucalo čitav telefon. Da ne pominjem odustajanje od instaliranja zbog loših revizija i i niskih ocena vaše mobilne aplikacije na marketu.

Nažalost, kao što je očigledno, uvek postoji izvestan pad interesovanja kod korisnika između prve dve faze, i on može da varira od kanala do kanala i od jednog do drugog načina na koji ste pokušali da korisniku kreirate svest o vašoj aplikaciji. Na primer, može da vam se desi da jedan isti copy koji koristite na dve različite društvene mreže donosi potpuno različite rezultate. Vremenom ćete shvatiti da u delu procesa od kreiranja svesti do završetka instalacije aplikacije neki kanali ili CTA (pozivi na akciju) mnogo bolje konvertuju u odnosu na neke druge.

Download mobilne aplikacijeMnogi vlasnici mobilnih aplikacija se idalje zanose mišlju da je broj downloada njihove mobilne aplikacije najbitnija metrika uspeha. Poređenja radi, napravite paralelu sa Facebook stranicama. Do skora je vladalo ubeđenje (a u mnogim marketing odeljenjima velikih kompanija ono idalje vlada) da je broj fanova Facebook stranice najbitnija metrika uspeha na društvenim mrežama. Mnogo je bitnije šta svi ti silni fanovi rade za vašu Facebook stranicu. Isto je i sa brojem downloada – sama brojka ne govori puno toga. Kada vidite da neka aplikacija ima (relativno) veliki broj downloada, to ne znači da je uspešna. Broj downloada označava samo delić (ne)uspeha mobilne aplikacije. Ipak, daleko je od toga da ta brojka ne treba da bude što veća i da nije bitna kako bi aplikacija beležila konstantan rast.

Aktivacija korisnika mobilne aplikacije

Treći i definitivno najzapostavljeniji korak u čitavom ovom procesu je engagement ili aktivacija korisnika. Skoro 70% novo-instaliranih aplikacija (ukoliko nisu iz uske grupe najpopularnijih globalnih aplikacija) bude obrisano sa mobilnih uređaja u prvih 24h nakon instalacije. Da bi se ovo izbeglo, svoju aplikaciju moramo da kreiramo tako da postoji mehanizam koji će novog korisnika ubrzo nakon instalacije aplikacije naterati da napravi neku akciju kojom će se vezati za sam proizvod ili uslugu koju mu nudimo.

Retention curve

 

Share

Poslednji korak u čitavom ciklusu je share, odnosno aktivnost gde vaši postojeći korisnici preporučuju ili pozivaju svoje prijatelje da se pridruže, te da i oni počnu da koriste vašu aplikaciju.

Da bi do share-a došlo, korisnici moraju:

  1. da budu motivisani nečim kako bi svojim prijateljima dali preporuku da koriste aplikaciju. To može da bude oduševljenost nekim ili svim segmentima aplikacije (vrednost koju pruža, funkcionalnosti, dizajn, brzina, dostupnost, cena itd.),
  2. da budu motivisani kroz Rewarded referral – mehanizam koji će postojećem korisniku omogućiti da osetiti konkretan benefit ukoliko neko od njegovih prijatelja počne da koristi aplikaciju na osnovu njegove prethodne preporuke. Još ukoliko i novi korisnik može da dobije neki konkretan benefit jer mu je prijatelj preporučio aplikaciju koju je on upravo instalirao, win-win-win situacija je neizbežna. Evo na koji način je to uradio Hotel Tonight Rewarded Referral.

Ovom delu oko share-a treba posvetiti puno pažnje i vremena za analizu i istraživanje iz dva veoma bitna razloga:

  1. Prvi je taj, što vaši korisnici ovom aktivnošću (share) iskorišćavaju svoj kredibilitet kod prijatelja time što pokušavaju da im na telefon „uteraju“ još jednu mobilnu aplikaciju i storage na njihovim uređajima učine za par desetina MB-a manji. Nemojte ih izneveriti, ukusi jesu različiti i prijatelje vaših korisnika ne možete da poznajete bolje od njih samih, ali barem učinite sve što je u vašoj moći da aplikacija radi brzo, pouzdano i bez bagova na drugim mobilnim uređajima i operativnim sistemima.
  2. Drugi i daleko bitniji je taj što u ovom segmentu ciklusa može da leži čitava “tajna” formula uspeha vašeg biznis modela.

Međutim, obezbeđivanje besprekornog korisničkog iskustva (kada se share-uje unutrašnji sadržaj mobilne aplikacije ili pravi logika nagrađivanja korisnika usled korišćenja referrala) je skup prilično velikih tehnoloških izazova koje nije lako rešiti usled kompleksnosti indeksiranja unutrašnjeg sadržaja mobilnih aplikacija, kao i njihovog međusobnog linkovanja kroz čitav mobilni ekosistem.  Više o tome ćete moći da pročitate u nekom od narednih blog postova.

Zašto je share vaše mobilne aplikacije bitan za dalji rast?

Mobile Growth SrbijaPozitivna preporuka od uticajnih pojedinaca, članova porodice ili prijatelja je najstariji i najefektniji tip marketinga. Takav marketing u velikoj meri utiče na to da vaši postojeći korisnici „od usta do usta“ kreiraju pozitivnu svest (u online ili offline svetu) o vašoj mobilnoj aplikaciji. Na taj način se čitav proces vraća u novi ciklus, a vaša aplikacija nastavlja da raste.

separator

Mobile Growth Serbia – poziv na događaj

global_445447813 copyUkoliko vam je ova tema zanimljiva, pozivam vas da se prijavite na newsletter ovog bloga, kao i na prvi u nizu događaja Mobile Growth Serbia. Održaće se u Beogradu, 26. januara 2016. godine sa početkom u 18h u prostorijama Imapct Hub-a (link za prijavu). Na meetup-u vas očekuju dobar networking, zanimljiva predavanja i panel diskusija. Vidimo se!

Rezervišite svoje mesto!

Da li želite nove tekstove u vašem inboksu?

Zanima vas mobilni marketing i mobilne tehnologije? Prijavite se na mailing listu i svake nedelje čeka vas podsetnik za novi tekst sa ovog sajta.

Uspešno ste se prijavili!

Ostavi komentar

Obavezna polja su označena *.